Rambøll til Quadrum

Quadrum – fremtidsrettet og bærekraftig

Da Rambøll Kristiansand skulle velge nye lokaler til sine ca. 100 ansatte var strenge miljø- og energikrav, god infrastruktur og nærhet til kollektivtransport avgjørende.

– De ansatte er vår viktigste ressurs. Vi vet at bærekraftige, gode kontorfasiliteter er et konkurransefortrinn i kampen om de beste hodene. Quadrum er et spektakulært og fremtidsrettet signalprosjekt som vil bidra til å gjøre oss enda mer attraktive, konstaterer Bjørg Aadnevik, kontoransvarlig i Rambøll Kristiansand.

E-bygget, som Rambøll skal inn i, er det minste av de fem byggene i Quadrum-prosjektet, men også det mest spesielle. Konstruksjonen kan minne om en stor, uslepen diamant, og en del av konseptet er at man i første etasje kommer inn til en felles lounge med café/restaurant og hyggelige sittegrupper som kan benyttes til uformelle treff, co-working, småmøter eller som alternativt arbeidssted. Til større samlinger og seminarer finnes en egen møteromsavdeling.

 

Bærekraft og infrastruktur

Rambøll ble startet av to ambisiøse, danske ingeniører for 75 år siden, og er i dag en markant global samfunnsrådgiver innen bygg og arkitektur, samferdsel og byutvikling, energi og vann, miljø og helse samt Management Consulting. I år har Rambøll styrket sin kompetanse på bærekraft ved å slå sammen krefter med det internasjonale arkitekthuset Henning Larsen. De har designhubber i blant annet København, New York, Hong Kong og Oslo.

Fra 1. september ble alle arkitekter, planleggere og landskapsarkitekter i Rambøll en del av merkevaren Henning Larsen. Dette gir en kombinasjonen av lokal spisskompetanse og global tilstedeværelse, som gir både Rambøll og Henning Larsen en unik posisjon i markedet.

Både Henning Larsen og Rambøll setter bærekraft høyest i sin virksomhetsstrategi, og det er nettopp dette som gjør dem til en naturlig kombinasjon. Begge er kjent for å integrere bærekraft i sin design i alt fra byggets og stedets varighet, til energieffektive løsninger og byggematerialer. I Norge var Rambøll den aller første som oppnådde sertifisering etter samtlige av FNs 17 bærekraftsmål.

– Å velge et BREEAM- sertifisert bygg sto høyt på prioriteringslista, det skulle bare mangle når vi selv er bærekraftsertifisert. Nærhet til kollektivtransport var også viktig. I Quadrum får vi ekspress sykkelvei rett utenfor døra, og ligger midt i et trafikalt knutepunkt av tog, busser, taxiplasser, havneterminal og E18. Dessuten er det gåavstand til bykjernen og alle fasilitetene i Kvadraturen, sier Aadnevik.

 

I Kjell Nupens ånd

Bane NOR Eiendom eier og bygger ut Quadrum. Allerede i 2011 ble de første planene for trekanttomta sendt Kristiansand kommune, med prosjektskisser laget i samarbeid med kunstneren Kjell Nupen. Han så for seg å gjøre området rundt jernbanestasjonen til en port inn til byen – et konsept som fortsatt gjelder.

– Quadrum blir en naturlig inngangsport til Kristiansand fra sydvest. Vårt ønske er å utvikle området i Kjell Nupens ånd ved å gjøre det til et sted hvor folk trives enten de går av båten, kommer med buss eller tog, sykler inn fra nærliggende områder, eller er på rusletur fra Kvadraturen, forklarer Nicolay Schreuder, i Bane NOR Eiendom og legger til:

– Vi mennesker preges av omgivelsene, og jeg tror den litt utradisjonelle arkitekturen vil påvirke hvordan man samhandler i arbeidshverdagen. Det blir en mye mer dynamisk opplevelse å jobbe i Quadrum enn i en tradisjonell, firkantet bygning med bare rektangulære rom, mener Schreuder.

 

Attraktiv leietaker

For Schreuder var Rambøll akkurat den typen leietaker han ønsket seg i prosjektets første byggetrinn.

– Målet var å fylle E-bygget med kunnskapsbedrifter, og med store konsulentmiljøer som Rambøll og KPMG som leietakere, er vi langt på vei i mål. Det spennende med Rambøll er at de får en arena til å synliggjøre alle fagdisiplinene sine. Bane NOR Eiendom har gleden av å benytte kompetansen deres i forbindelse med arbeidet knyttet til infrastrukturen på tomta, så relasjonen er allerede blitt noe mer enn bare et leieforhold. Dette setter vi stor pris på, sier Schreuder.

 

Levende byliv

Bane NOR Eiendom har et mantra om å gjøre ting skikkelig fra dag én, og Quadrum er deres bidrag til Kristiansands visjon om et aktivt byliv hele året.

– I tillegg til aktiviteten som næringslivet og politihuset vil tilføre, er det viktig å lage attraktive uteområder hvor det er trygt å bevege seg og hyggelig å være. For oss, som driver med by- og stedsutvikling, er det å fullføre Quadrum på en god måte en del av samfunnsoppdraget vårt. I tillegg tilhører vi samferdselsfamilien, og jobber også med tilrettelegging av flere forskjellige mobilitetsløsninger – som for eksempel delebiler og delesykler. Dette er også en måte å modernisere Kristiansands byliv på, og vi ser virkelig frem til den dagen prosjektet er fullført og Kjell Nupens kongstanke forhåpentligvis er blitt en realitet, avslutter Nicolay Schreuder.